Een persoonlijk document

Over ‘Ravensburg’ van Mathias Eick

Heimwee is een belangrijke inspiratiebron voor de Noorse trompettist Mathias Eick. Een lange tour door de Verenigde Staten resulteerde eerder in het fraaie album ‘Midwest’, waarop hij de reis van honderdduizenden Noren bezong die in de negentiende en begin twintigste eeuw naar dit deel van Amerika trokken. Omdat hij zich met hen kon identificeren voelde hij zich daar ook weer een beetje thuis. Op zijn nieuwe cd ‘Ravensburg’ keert hij letterlijk naar huis terug. Het is opnieuw een conceptalbum geworden waarop ditmaal zijn dierbaren centraal staan. Hij kwam op het idee toen hij optrad in het Zuid-Duitse Ravensburg, waar zijn Duitse oma vandaan kwam. Opnieuw voelde dit een beetje als thuiskomen.

De nummers hebben titels als ‘Children’, ‘Friends’, ‘Parents’, ‘Girlfriend’ en ‘For My Grandmothers’. Omdat huiselijk geluk de klok slaat, klinkt de muziek minder melancholiek dan voorheen, hoewel onverminderd emotioneel. Net als op ‘Midwest’ maakt Eick gebruik van een violist, ditmaal Håkon Aase, die ook op zijn Midwest-tournee mee was. Zijn spel zorgt voor een folkloristisch element in de muziek. Bovendien kleuren de viool en trompet prachtig bij elkaar. Ook nu speelt Eick weer in een bezetting met een elektrische bas en twee drummers, die de lyrische muziek van een pittige basis voorzien.

Op zich is er dus op ‘Ravensburg’ niet zo heel veel nieuws onder de zon. Op ‘Family’ waaiert Eicks trompet weer lekker uit. ‘Children’ heeft een sterke melodie en wordt prettig voortgestuwd door de ritmesectie. ‘Friends’ zit vol tempowisselingen en kent complexe ritmepatronen, die naar een live-uitvoering doen verlangen. Op het zoetvloeiende ‘August’ zweef je heerlijk weg. ‘Parents’ is een ouderwetse Eick-kraker met golvende trompet- en pianolijnen. De improvisatie aan het slot maakt het nummer extra interessant. ‘Girlfriend’ leunt sterk op het ritme van piano, bas en drums. Een geweldige track. Het daaropvolgende ‘Ravensburg’ heeft een sterke melodie.

Het enige nieuwe op sommige nummers is de toevoeging van een stemlijn, die Eick zelf met een kopstem verzorgt. Het is een gewaagde keuze. Misschien om de muziek, gezien het thema, een nog persoonlijker tintje te geven. De zuivere zanglijnen passen op zich goed bij de trompet en de viool en zijn natuurlijk mooi bij elkaar gemixt, maar voelen ook als overbodig. Waarom blaast hij niet gewoon? Op het slotnummer ‘For My Grandmothers’ blijft de trompet zelfs geheel achterwege en neemt Eick zelf plaats achter de toetsen, en speelt de viool de melodie. De zanglijnen klinken hier wel erg geëxalteerd. Desondanks is ‘Ravensburg’ opnieuw een heel mooi en kwalitatief sterk album.

 

Bezetting: Mathias Eick trompet, stem; Håkon Aase viool; Andreas Ulvo piano; Audun Erlien elektrische bas; Torstein Lofthus drums; Helge Andreas Norbakken drums, percussie. Opgenomen: juni 2017. Uitgebracht: maart 2018, ECM Records