Oproep tot nieuwe lobby’s

Een aantal gemeentes wil een rookverbod op straat. In Rotterdam gaat het initiatief hiertoe uit van het Erasmus MC en twee omliggende scholen. Begrijpelijk, want roken associeer je liever niet met zieken en scholieren, hoewel beide groepen redenen genoeg hebben om af en toe wat stoom af te blazen. De maatregel zal overigens geen zoden aan de dijk zetten. Het is bekend dat scholieren van scholen met een rookvrij schoolplein gewoon verderop in een straat gaan staan roken.

Het streven horeca en overheidsgebouwen rookvrij te maken lijkt op straat te worden voortgezet. Er was al discussie over het roken op terrassen. In Groningen wil men een rookverbod rond theaters. Het is een soort landjepik van de antirooklobby geworden.

Het is goed dat de blauwe rook in restaurants is opgetrokken. Door al die nicotine proefde je niets anders meer. De rookkamer met leren stoelen waarin de roker met zijn goede sigaar kon wegzinken, was een goede oplossing. Net als de speciale rookholen waar beroepsgroepen als docenten en verplegend personeel de spanning van hun hondenbaan konden wegblazen. Stress is ook dodelijk. Iedereen tevreden zou je zeggen, maar de rookruimtes moesten worden opgedoekt. Terwijl de niet-roker deze ruimtes kon mijden als de pest.

Op straat is dat misschien lastig. Maar ja, de rook van een enkele sigaret verwaait. En dat is het probleem met deze voorstellen. Kun je over roken in openbare gebouwen met recht zeggen dat de gezondheid van de mee-roker hieronder lijdt, op straat geldt dat niet, tenzij je er pal naast gaat staan natuurlijk. Het is dus niets anders dan ordinaire betutteling.

Waar je op straat wel veel last van hebt, zijn de giftige uitlaatgassen van voortdurend voorbij puffende auto’s en motoren, de fijnstof die ’s winters door duizenden houtkachels wordt uitgehoest, of de verstikkende walm van al die barbecues op zwoele zomeravonden. En daar is geen ontkomen aan, behalve door snel naar binnen te vluchten. Zelfs in je eigen achtertuin ben je niet veilig.

Doe dáár wat aan! Maar hiervoor bestaan bij mijn weten nog geen speciale lobby’s.

Bij deze een voorzet.