Lijstjes

Aan het eind van het jaar verschijnen de lijstjes: de meest interessante boeken, de mooiste films, de beste cd’s. Het is een aangenaam, maar ook een beetje kinderachtig tijdverdrijf. Net als ongetwijfeld vele anderen maakte ik als kind lijstjes van mijn favoriete popnummers. Sommige daarvan zie ik terug in de lijst der lijstjes: de Top 2000. Er worden diverse verklaringen gegeven voor het succes van dit toch oubollige programma: het is jeugdsentiment, kweekt een gevoel van saamhorigheid. Ook zou het zekerheid bieden in een almaar veranderende tijd, waar je zo weinig bij kunt voelen. Gelukkig staat ‘Bohemian Rapsody’ dan nog steeds op 1 gevolgd door ‘Hotel California’. Je warmt je eraan als aan een haardvuur. Het zijn ook onverwoestbare nummers.

Muziek nestelt zich als niets anders in je geheugen en is verbonden met herinneringen. Als ik een oude clip van Blondie zie, voel ik opnieuw mijn jongensachtige opwinding. Bij de vroege U2 mijn linkse engagement. Brian Ferry of ABC herinnert me weer aan mijn studententijd en stampvolle, zweterige feestkelders. Daarom is het best aardig die muziek weer eens te horen. Maar je smaak verandert. Daarbij ging ik trouwens soms nog verder terug in de tijd: cooljazz, jaren 70’- funk, fusion.

Als jazzrecensent ben ik vooral geïnteresseerd in het nieuwe. De jaarlijstjes in de jazzbladen waarop ik ben geabonneerd, leg ik graag naast mijn eigen voorkeuren. Ik zie soms verwantschap, maar ook titels die ik misschien over het hoofd heb gezien. Die muziek wil ik alsnog beluisteren.

Omdat Jazzenzo niet aan lijstjes doet, hieronder mijn lijstje met favoriete jazzalbums van het afgelopen jaar. Ik kan het dus weer niet laten. Misschien biedt het anderen weer inspiratie:

  1. GoGo Penguin – A Humdrum Star Blue Note
  2. Matthias Eick – Ravensburg ECM
  3. Mammal Hands – Shadow Work Gondwana
  4. Phronesis – We Are All Edition
  5. Tord Gustavsen Trio – The Other Side ECM
  6. Rembrandt Frerichs Trio – The Contemporary Fortepiano Just Listen
  7. Nik Bärtsch’ Ronin – Awase ECM
  8. Tim Garland – Weather Walker  Edition
  9. Ad Colen – A Bird’s-eye view Sweet Briar
  10. Dr. Syros – Joint Practice Challenge

Het lijstje teruglezend , realiseer ik me dat het allemaal Europese jazz is en instrumentaal. Vaak met invloeden uit klassiek, elektronica, folk of funk, en toch met een sterk eigen geluid. Van eigen bodem wil ik ook nog graag ‘84’ van De Raad van Toezicht en ‘La Condition Humaine’ van het Pieter Bast E.S.P. Quartet noemen. En nog twee geweldige live-albums: van het Marcin Wasilewski Trio en ‘Live From London’ van e.s.t., de band die zoveel hedendaagse jazztrio’s heeft beïnvloed. Buitencategorie.