Tradities

Tradities zijn heilig. Zo heilig dat politici er hun vingers niet aan durven te branden. Dat zie je elk jaar weer bij Zwarte Piet, bij het vuurwerk tijdens Oud & Nieuw, waarvan de galm nog in onze oren hangt, of de primitieve nieuwjaarsvuren.

Ondanks de jaarlijkse vuurwerkslachtoffers wordt de vuurwerktraditie nooit aangepakt. Ook niet nu milieuverontreiniging een grotere zorg is dan ooit. Verder lijken steeds minder mensen zich aan de ongeschreven regel te houden om vanaf twaalf uur vuurwerk af te steken, omdat je dan pas wat te vieren hebt (en boze geesten moet verjagen). Dit ‘moment suprême’ wordt in onze lekker-doen-waar-je-zin-in-hebt-maatschappij verpest door een avond lang durend oorverdovend vuurwerk. In plaats van de gebruikelijke lusteloze jongetjes met rotjes zie je doorsnee huisvaders om vijf uur ’s middags het hardste vuurwerk afsteken. Samen met hun jonge kinderen. Heel opvoedend.

In de tussentijd kan ik de oudejaarsconference soms niet meer verstaan en heb ik voor twaalf uur al meer dan genoeg van die zenuwslopende knallen. Ik denk dan vaak terug aan mijn kat die op oudejaarsdag geen leven had, zeker niet toen je al om 10.00 uur ’s morgens met vuren mocht beginnen. Het mag dus nu later, maar nog steeds is dit niet laat genoeg. En wat mij betreft houdt het helemaal op, want de lol is eraf. Blijkbaar glipt er nog genoeg illegaal vuurwerk door de controle, want mijn huis trilt op zijn grondvesten en ik wacht op het moment dat er een keer een ruit springt (wat dit jaar ergens gebeurd is).

In Scheveningen was de ellende al meer dan voelbaar bij een andere prachtige traditie: die van de vreugdevuren. Onschuldige burgers zagen hun bezittingen beschadigd voor het gerief van een paar primitievelingen die graag vuurtje willen stoken. In de psychiatrie heet dit een afwijking. Als reactie op de ravage wil de burgemeester het vreugdevuur heroverwegen. Er zal wel weer – heel Nederlands – een taskforce worden opgericht met een duur betaalde crisismanager of een of ander bureau worden ingeschakeld om de meningen te peilen om die vervolgens stevig te evalueren.

Laat politici eindelijk eens kordaat optreden. Zonder ferme taal of hardere strafmaatregelen, maar simpelweg door dit soort tradities te verbieden of het vuurwerk te beperken tot een centrale show. Behalve dat de politiek de taak heeft kwetsbare burgers te beschermen zijn er nog tal van goede andere redenen te bedenken (milieu, dierenleed, beschaving) om zo’n beslissing te kunnen nemen.