Riffs & Improvisatie

Over ‘Reflections & Odysseys’ van Rymden

De groep ‘Rymden’ (Zweeds voor ‘ruimte/het buitenaardse’) is een samenwerking om je vingers bij af te likken: de Noorse toetsenist Bugge Wesseltoft, met New Conceptions of Jazz een van de grondleggers van de ‘nu jazz’, plus het ritmetandem van supergroep EST (Esbjörn Svensson Trio). Wesseltoft wilde graag een trioplaat opnemen en zijn oude vrienden Dan Berglund (bas) en Magnus Oström (drums) lagen voor de hand als begeleiders. Tien jaar na de dood van pianist Esbjörn Svensson konden zij het weer opbrengen om samen in een trio te spelen.

Wesseltoft maakte met Berglund en laptopartiest Henrik Schwarz in 2014 nog het fraaie album ‘Trialogue’. Berglund en Oström hielden zich de afgelopen jaren in eigen bands bezig met progrock (Berglund met Tonbruket). Ze speelden voor het eerst weer samen op het ‘EST The Symphony’-project uit 2016. De drie musici hebben dezelfde muzikale smaak, die teruggaat op de rock en fusion uit de jaren zeventig. Beide invloeden zijn terug te horen op ‘Reflections & Odysseys’. Verder zijn de echo’s van hun eigen supergroepen onvermijdelijk, hoewel een eigen sound het richtpunt is.

Het album bevat zowel tracks met een elektronisch geluid als akoestische stukken plus enkele intermezzi met elektronische klankbeelden die het thema van deze plaat (een ruimtereis) weerspiegelen. De nummers zijn opgebouwd rond een riff (à la de hardrock van een groep als Led Zeppelin) of een melodie. Het album is dus heel afwisselend van karakter. Elk nummer bevat een stevige portie improvisatie. Op ‘Pitter-Patter’ en ‘Räk’ herleven oude fusionjaren en swingt Wesseltoft er op zijn keyboards flink op los.

De akoestische stukken hebben dezelfde epische stijl als die van EST, vol spanning en dramatiek met de unieke tegelijk volle en ruimtelijke ondersteuning van Berglund en Oström. Wat een genot deze heren weer samen te horen. Hoogtepunten zijn ‘The Lugubrious Youth Of Lucky Luke’ met een melodie die zich direct in het geheugen nestelt, het luchtige, lyrische ‘Bergen’ en het prachtige ‘Homegrown’ met een hoofdrol voor de melodieuze bas van Berglund. Composities die nog veel beloven voor de toekomst.

Rymden – Reflections & Odysseys. Bezetting: Bugge Wesseltoft piano, keyboards; Dan Berglund contrabas; Magnus Oström drums, percussie. Opgenomen: jan/aug 2018 Uitgebracht: 8 februari 2019, Jazzland Recordings. 14,99