Het verdoemde roken

Het is ongelofelijk knap waartoe een klein land als Nederland in staat is. Zo is het de op een na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld (na de enorme VS) en zelfs de grootste als het om chemische drugs gaat. Elke week staat er in het zuiden van het land wel een container leeg te lekken. Van de daders ontbreekt elk spoor.

De politiek doet hier weinig tegen. Pillengebruik wordt, net als het roken van hasj, oogluikend toegestaan. Op techno-feesten staan twintigers en dertigers stijf van de chemicaliën uren op en neer te springen. Ook met de met lachgas gevulde ballonnen waaraan de jongste jeugd lurkt weet men geen raad. De wet moet eerst aangepast worden. In andere landen lachen ze hier niet mee, zoals twee pillenverkopers in Roemenië ervoeren.

Ondertussen blijft de politiek de pijlen op de ouderwetse roker richten. In hoog tempo worden maatregelen aangekondigd. De toon is onverzoenlijk. Het roken wordt gemedicaliseerd: onlangs pleitte iemand ervoor om tabak alleen nog op recept te verkopen. Medicinaal is roken inderdaad wel. Tegen de spanning en stress die door dit soort bemoeials wordt opgeroepen.

De christenen lopen hierbij voorop. Staatssecretaris Blokhuis van de ChristenUnie heeft zich ontpopt als een Dirty Harry die de tabaksindustrie kapot wil krijgen. Terwijl christenen toch altijd graag aan een sigaartje trokken. De sigaar is trouwens belangrijk cultureel erfgoed. Over sigaren en pijp spreekt men in de hele discussie trouwens helemaal niet. Waarschijnlijk omdat je daar niet zo snel van omvalt. Sigaren zijn niet verslavend, omdat je de rook niet inhaleert. Tabak heeft een smaak die soms net zo verfijnd is als van goede wijn.

Waarom pillen en lachgas niet aanpakken en roken wel? Vermoedelijk omdat men het laatste makkelijk kan doen. Zoals de politie makkelijker verkeersbonnen schrijft in plaats van de georganiseerde misdaad oprolt. Ja u leest het goed: de gewone burger wordt gepakt. Terwijl een tevreden roker geen onruststoker is.

Als je het over doodsoorzaken hebt, dan weet ik er nog wel een paar: te veel en te vet eten bijvoorbeeld of de consumptie van te veel suiker. Maar Albert Heijn mag zijn suikerwaren gewoon paginagroot in de kranten blijven aanprijzen. Met bonuskorting. Op terrassen mag je straks niet meer roken, maar je wel vol blijven vreten aan kroketten en vette salades. Niet te vergeten met een alcoholisch drankje erbij.

Het antirookbeleid is willekeurig en hypocriet. En laf bovendien, omdat het de brave burger treft. De vervuiling van het grondwater door in de natuur gedumpte chemicaliën of weglekkend landbouwgif is een probleem waar de gezondheid op zijn minst evenveel onder lijdt.