Profetie

I.M. Wim de Bie

Voor mij als tiener waren Van Kooten en De Bie zo belangrijk dat ik bang was dat ze dood zouden gaan. Een wat merkwaardige angst, ook omdat de heren toen in de kracht van hun leven waren. Maar zoals bekend is voor een puber iedereen boven de dertig stokoud en dus ongelooflijk sterfelijk. Gelukkig gingen ze nog jaren door en besloten ze zelf een punt achter hun gezamenlijke artistieke leven te zetten, dat wil zeggen Koot, want Bie wilde graag door. Wat hij solo nog even deed.
Deze eeuw bleef het duo opduiken. Elk jaar tijdens de Boekenweek waarvoor ze een compilatie naar het boekenweekthema maakten met soms niet eerder uitgebracht materiaal. Of als referentiepunt als weer eens een professor Akkermans, Oost-Europadeskundige Dr. Clavan of een Tedje van Es-achtige rechtspopulist opdook. Ook als er zich nieuwe types aandienden die door hen vertolkt hadden kunnen worden.

Met het begin van de lente verscheen onvermijdelijk oud-leraar Duits O. den Beste in mijn tijdlijn op Twitter met zijn tirade tegen dit weemakende jaargetijde. Deze herinnerde mij aan een andere geweldige fulminade van De Bie, als ‘De plagger’ over de teloorgang van de heide, die ik vervolgens weer postte. Wim de Bie als een perpetuum mobile van de satire.
De week erna bleek hij plotseling overleden. Sindsdien regent het op sociale media oude filmpjes. Een filmpje uit 1973 waarin De Bie door Koot werd geïnterviewd, baarde extra opzien omdat hierin 2023 als zijn sterfjaar wordt genoemd. In een Amsterdams café hoorde ik een groepje oudere vrouwen dit vol ongeloof herhalen. Allemaal flauwekul natuurlijk. Twee keer vijfentwintig jaar was nu eenmaal een mooi rond en logisch getal. Mythevorming is in het geval van Wim de Bie bovendien onnodig.  
In zijn nieuwe leven begon De Bie een weblog, waarin hij wederom de actualiteit van commentaar voorzag. Creativiteit staat immers nooit stil. Daarbij heeft een creatieve geest niet veel nodig, zie het credo van het Simplisties Verbond. Met alle nieuwe technologie is het heel eenvoudig geworden je geesteskinderen de wereld in te helpen. Gewoon vanuit huis. Om tot in de eeuwigheid in de ether te blijven ronddrijven. De creaties en hersenspinsels van De Bie zullen hoe dan ook beklijven.
Hij blijft een inspiratiebron.