De meelijwekkende grasrobot

Vooruitgang heeft in onze tijd vooral te maken met gemakzucht: winkelen vanuit je luie stoel, iets op kunnen zoeken in plaats van het te moeten onthouden, inchecken zonder een kaartje te hoeven kopen, betalen met je telefoon. Steeds wordt er iets verzonnen waardoor we minder kracht hoeven te verzetten. Wie dit soort ontwikkelingen niet normaal vindt – eerder een uiting van decadentie – blijft zich verbazen over wat de vooruitgangsidioten nu weer hebben verzonnen.

Bijvoorbeeld de grasrobot of robotmaaier die je in steeds meer tuinen zijn eenzame rondjes ziet draaien. De eerste keer dat ik er een zag, was een bevreemdende ervaring. Nauwelijks merkbaar schuift de machine autonoom over het gras. Je begrijpt dat hij het gras maait.

De robot is geruisloos. In dat opzicht is hij een vooruitgang vergeleken bij de lawaaierige wagentjes waarmee de burgerman zich de afgelopen decennia belachelijk heeft gemaakt. Met zijn ovale vorm en donkere dekkleur doet het apparaat denken aan een schildpad. Een verweesd huisdier. Niemand die naar hem omkijkt, hem aanhaalt. Eerder een stofzuiger zonder elektrische draad.

Ik kijk uit op zo’n tuin waar zo’n ding in ronddraait. Geduldig vindt hij zijn weg tussen de hortensia’s en rododendrons. Telkens als hij op zo’n truttig bordertje botst, weet hij zich te herpakken. Het gras is allang kort genoeg, maar daar heeft dit moderne huisdier geen weet van.

Terwijl je er een maaiplan voor kunt instellen, lees ik op een website. Zo ben je manager in eigen tuin. Maar dat zijn de overburen blijkbaar vergeten. Of ze hebben de gebruiksaanwijzing niet goed gelezen. Dat is jammer, want – zo lees ik – als hij klaar is, rijdt de robot zelf terug naar het laadstation. Dit exemplaar is gedoemd eindeloos voort te blijven gaan (en energie te verbruiken).

Er wordt op die site verder vermeld dat ‘deze kanjer’ werkt onder alle (!) weersomstandigheden. Nooit meer hoef je je in het ruwe Hollandse weer te wagen of je onwillige puberkinderen onder druk te zetten om iets voor Pa en Ma terug te doen. Huisdieren lopen geen gevaar vanwege de ingebouwde veiligheidsfunctie, die in werking treedt wanneer de maaier wordt aangeraakt. Maar ik zie er nooit een hond of kat bij in de buurt. Die weten wel wat gek is en wat niet.

En het belangrijkste? Terwijl de machine haar werk doet, kun jij je tijd besteden aan andere dingen, jubelt de tekst. Ik zie de robot vermoeid over het steeds kaler wordende gazon van de overburen glijden en vraag me af wat voor zinvols of waardevols de eigenaars inmiddels aan het doen zijn.