Meester in het scheppen van sfeer

Over ‘Helsinki Songs’ van Trygve Seim

Het nieuwste album van de Noorse saxofonist Trygve Seim heet ‘Helsinki Songs’, omdat hij het merendeel van de nummers schreef in de Finse hoofdstad waar hij op uitnodiging van The Society of Finish Composers was. Het bevat elf composities waarop het tempo over het algemeen laag is en invloeden te horen zijn van Bill Evans tot Stravinsky. Seim blijkt opnieuw een meester in het scheppen van sfeer.

Hij wordt bijgestaan door oude getrouwe Mats Eilertsen op bas, de gelouterde drummer Markku Ounaskari en de Estse pianist Kristjan Randalu die eerder dit jaar met ‘Absence’ al een prachtig album afleverde. Hun begeleiding is als een warm bad voor Seims intieme solo’s. Vooral Randalu heeft veel ruimte gekregen om te improviseren. Zijn spel zorgt voor extra diepte en kleur. Luister bijvoorbeeld naar zijn prachtige solo’s op ‘Ciaccona per Embrik’ en ‘Sorrow March’.

Seim speelt als vanouds lyrisch en met een oosterse tintje, waardoor je je eerder in het Midden-Oosten dan in het hoge Noorden waant. Van de aparte frasering, de wat geknepen klank en het beurtelings hard en zacht aanblazen van de noten moet je houden. Maar Seim toont meer dan ooit een enorme beheersing en zijn noten zijn puntgaaf. De klankbuitelingen op ‘New Beginning’ dwingen grote bewondering af. Daarnaast staan de composities bol van de sterke thema’s en fraaie melodieën.

De stemming varieert van melancholiek tot opgewekt (‘Morning Song’), maar de muziek blijft altijd licht en ingetogen. De composities vergen door het trage tempo soms veel van het geduld, maar ‘Helsinki Songs’ bevat genoeg moois om je door te laten verrassen, zoals het schitterende ‘Nocturne’ en het dromerige, tastende ‘Katya’s dream’. ‘Randalusian Folk Song’ klinkt als enige stuk wat pittiger. Het is vooral een album waarbij het prima onthaasten is.

Bezetting: Trygve Seim tenor- en sopraansaxofoon; Kristjan Randalu piano; Mats Eilertsen contrabas; Markku Ounaskari drums. Opgenomen: januari 2018, Rainbow Studio Oslo. Uitgebracht: 30 augustus 2018, ECM Records.       19,99